Meer aandacht problematiek Colombia

Minister Koenders gaat deze regeerperiode speciale aandacht besteden aan ontwikkelingslanden in Zuid-Amerika. Een land als Colombia, dat al veertig jaar geteisterd wordt door conflict, mag niet vergeten worden.

Dit zei Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) tijdens een prijsuitreiking aan basisschoolleerlingen op woensdag 20 juni. Zij gaven tips aan de minister in werkstukken over de ontheemdenproblematiek in Colombia. Deze bijeenkomst op de Eben Haëzerschool in Den Haag was een initiatief van ontwikkelingshulporganisaties Woord en Daad, Tear en ZOA-Vluchtelingenzorg en uitgeverij Columbus.

In Colombia zijn naar schatting drie miljoen mensen op de vlucht als gevolg van de veertig jaar durende burgeroorlog. De rechten van ontheemden zijn op papier vastgelegd, maar in de praktijk leeft een groot deel in schrijnende armoede. Tijdens de bijeenkomst heeft Woord en Daad samen met verschillende organisaties minister Koenders een petitie aangeboden om druk uit te oefenen op de Colombiaanse regering deze rechten daadwerkelijk uit te voeren. Inmiddels is ook in de Kamer aandacht gevraagd voor deze petitie.

Dit jaar draagt Nederland al met 17,5 miljoen euro bij aan conflictbestrijding en duurzame ontwikkeling in Colombia. Hiervan wordt drie miljoen euro besteed aan humanitaire hulp voor ontheemden.

Tijdens de bijeenkomst benadrukte Koenders het belang van dialoog met de zittende Colombiaanse regering Uribe om naast het vredesproces aandacht te vragen voor de slachtoffers van de burgeroorlog. Koenders: "Wij zullen het gesprek ter wille van de ontheemden aangaan ongeacht welke regering er zit".