Mensenrechtenambassadeur spreekt met China over mensenrechten

De Nederlandse mensenrechtenambassadeur heeft tijdens een driedaags bezoek aan China de Nederlandse zorgen over de mensenrechtensituatie in het land besproken met de autoriteiten en aangedrongen op verbeteringen.

Mensenrechtenambassadeur Arjan Hamburger sprak met de Chinese minister voor Buitenlandse Zaken, vertegenwoordigers van de communistische partij, journalisten en mensenrechtenverdedigers. De gesprekken met de autoriteiten verliepen in een open en goede atmosfeer. Dat neemt niet weg dat er forse meningsverschillen blijven bestaan over de mensenrechtensituatie, en de maatregelen die China zou moeten nemen om de situatie te verbeteren.

China organiseert in 2008 de Olympische Spelen. Hamburger heeft tegenover de autoriteiten de hoop uitgesproken dat de internationale belangstelling voor China die dit met zich zal meebrengen, de mensenrechtensituatie verder zal verbeteren, ook al zijn de signalen tot nu toe niet hoopgevend. Hij heeft zijn zorg uitgesproken over de toepassing van de doodstraf, de vrijheid van meningstuiting, de vrijheid van godsdienst, de situatie van minderheden en de positie van mensenrechtenverdedigers. Ook heeft hij gepleit voor de vrijlating van een aantal politieke gevangenen.

De gesprekken die de ambassadeur over de mensenrechtensituatie voerde met journalisten en mensenrechtenverdedigers, lieten een gemengd beeld zien. Hoewel er verbeteringen zichtbaar zijn, hebben zij de laatste maanden te maken met toenemende intimidatie en repressie.