NAVO waarborg stabiliteit Balkan

De Serviers en Kosovaren moeten zich onthouden van alles dat de vrede in gevaar zou kunnen brengen, juist nu de onderhandelingen over de toekomst van Kosovo op niets uitgelopen.

Dat is de boodschap van de ministers van Buitenlandse Zaken van de lidstaten van de NAVO die vrijdag in Brussel de toestand op de Balkan bespraken.

Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen, die de top namens Nederland bijwoonde, was blij met de vastberadenheid van de NAVO. 'De NAVO-macht in Kosovo, KFOR, is op alles voorbereid en zal elke vorm van geweld onmiddelijk de kop indrukken.'

De Kosovaren hebben gedreigd na 10 december eenzijdig de onafhankelijkheid uit te roepen. Dat is onaaceptabel voor Servië dat heeft aangekondigde alles te zullen doen om dat te voorkomen. Hoewel beide partijen hebben beloofd geen militaire middelen te gebruiken, neemt de spanning toe.

In Brussel werd duidelijk dat de NAVO-macht ook na deze datum zijn taken zal blijven vervullen. Geen van de troepenleverende landen heeft plannen om zich terug te trekken of om de manier van opereren ter discussie te stellen.

'De NAVO is een waarborg voor de stabiliteit van Kosovo en de hele Balkan,' zegt Verhagen. 'Dat is belangrijk voor Nederland, want Kosovo is geen ver-van-mijn-bedshow. Aan de grens van de Europese Unie kunnen we absoluut geen conflict gebruiken.'