Nederland betreurt sluiting Belgische consulaten Congo

Nederland betreurt het voornemen van de Congolese autoriteiten twee Belgische consulaten in het oosten van het land te sluiten ten zeerste. Minister Verhagen en minister Koenders wijzen erop dat de consulaten belangrijk zijn voor de inspanningen van en de Europese Unie en de Verenigde Naties om stabiliteit te brengen in dit door oorlog geteisterde deel van Afrika.

Verhagen (Buitenlandse Zaken) heeft de Nederlandse ambassadeur in de Democratie Republiek Congo gevraagd zijn zorgen over de voorgenomen sluiting over te brengen aan de regering. De twee Belgische consulaten in de steden Bukavu en Lubumbashi zijn de voornaamste vertegenwoordigingen van een EU-land in dit gebied. “Sluiting van met name Bukavu kan het werk van de speciaal gezant van de EU in het Grote-Merengebied, de Nederlander Roeland van de Geer, ernstig bemoeilijken,” aldus Verhagen.

Van de Geer ondersteunt de politieke dialoog tussen landen en groepen in de regio en coördineert de hulp van de EU bij de broodnodige hervorming van het leger en de politie in Congo. Het geweld is sterk afgenomen, maar met het proces van verzoening en wederopbouw moet nog een begin worden gemaakt.

Daarnaast zijn de consulaten van belang voor het werk van de VN vredesmacht (MONUC) bij de ontwapening, demobilistatie en re-integratie van rebellen en milities in het oosten van Congo. Hoewel de regering een begin heeft gemaakt met het herstel van de orde, blijft de veiligheidssituatie in dit deel van Congo kwetsbaar.

“Ik hoop dat de Congolese autoriteiten snel zullen terugkomen op de beslissing om de twee consulaten te sluiten,” zegt Koenders (Ontwikkelingssamenwerking). Nederland heeft begin dit jaar 19 miljoen euro bijgedragen aan de VN voor de uitvoering van het stabiliteitsplan voor Oost-Congo, waarmee een begin wordt gemaakt met de eerste fase van wederopbouw. De bijdrage is bedoeld voor het scheppen van voorwaarden voor de terugkeer van vluchtelingen, zoals het verbeteren van elementaire sociale voorzieningen.