Nederland betreurt uitspraak zaak Erkel

Het ministerie van Buitenlandse Zaken betreurt de uitspraak van de Zwitserse rechter in de zaak tegen Artsen zonder Grenzen en beraadt zich op de mogelijkheid van cassatie.

In 2004 werd 1 miljoen euro losgeld betaald voor de vrijlating van de in de Russsiche deelrepubliek Dagestan ontvoerde Arjan Erkel, destijds medewerker van Artsen zonder Grenzen (AzG). Het ministerie van Buitenlandse Zaken schoot 770.000 € voor en AzG betaalde 230.000 €. Het ministerie eiste terugbetaling van het geleende bedrag van AzG.

De rechter stelt in het vonnis dat Nederland volledig te goeder trouw de overeenkomst met AzG is aangegaan en erkent dat Nederland nooit de intentie heeft gehad om losgeld te betalen.

Op louter formele gronden stelt de rechter echter vast, dat de terugbetalingsovereenkomst die Nederland met AzG over het losgeld had gesloten niet rechtsgeldig is. Voor een overeenkomst naar Zwitsers recht was namelijk instemming nodig van twee vertegenwoordigers van AzG, en niet van één, zoals het geval was. De rechter bepaalde daarom woensdag dat Nederland 230.000 €, te weten het direct door AzG betaalde deel van het losgeld, en een deel van de proceskosten moet betalen aan de hulporganisatie.

De Nederlandse regering blijft bij haar standpunt dat niet met ontvoerders wordt onderhandeld en dat nimmer losgeld wordt betaald.