Nederland blij met mensenrechtenresoluties VN

De VN-commissie die mensenrechten behandelt, heeft de afgelopen weken mede dankzij Nederland tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) een aantal belangrijke resoluties aangenomen om de mensenrechten wereldwijd te bevorderen.

Een succes is de aanname van een door Nederland ingediende resolutie over geweld tegen vrouwen. Deze resolutie roept de secretaris-generaal van de VN op om meer te doen om geweld tegen vrouwen tegen te gaan. Zo komt er onder meer een meerjarige campagne tegen geweld tegen vrouwen waaraan alle delen van de VN zullen meewerken.

Minister Verhagen is tevreden over de resultaten. "Ik ben blij dat de VN resultaten heeft bereikt op een aantal belangrijke punten van ons mensenrechtenbeleid. Nederland heeft zich hier actief voor ingezet," aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken).

De Europese Unie (EU) diende op Nederlands initiatief een resolutie in over godsdienstvrijheid, die ook is aangenomen. De resolutie veroordeelt discriminatie op basis van geloof of overtuiging. Een ander belangrijk initiatief is de Amerikaanse resolutie over verkrachting in conflictgebieden, onder meer als 'oorlogswapen'. Met steun van enkele landen waarin deze problematiek speelt - zoals de Democratische Republiek Congo - werd deze resolutie zonder stemming aanvaard. Ook de resolutie waarin landen worden opgeroepen een moratorium op de doodstraf in te voeren mag als een doorbraak worden gezien.

Tenslotte is Nederland verheugd dat de vier resoluties over concrete mensenrechtensituaties zijn aangenomen. De teksten van de Europese Unie over Birma en Noord-Korea en de door de VS en Canada ingediende teksten over Iran en Wit-Rusland werden door een aanzienlijk deel van de internationale gemeenschap ondersteund. De mensenrechtenschendingen in deze landen zijn zo ernstig dat aandacht hiervoor in resoluties van de Algemene Vergadering van de VN nodig is, in de hoop dat dit zal bijdragen aan een verbetering van de situatie.