Nederland blijft aandringen op uitlevering Mladic

Nederland blijft bij het standpunt dat Servië eerst volledig moet meewerken met het Joegoslavië-tribunaal, voordat Nederland de Stabilisatie en Associatie Overeenkomst tussen Servië en de Europese Unie (EU) tekent. Dat was vanmiddag de boodschap van minister Verhagen aan zijn Sloveense collega Rupel, die de eerste zes maanden van 2008 het voorzitterschap van de Unie bekleedt.

Deze Stabilisatie en Associatie Overeenkomst wordt beschouwd als het voorportaal van het lidmaatschap van de EU. De Europese regeringleiders hebben op aandringen van Nederland aangegeven dat Servië volledig moet meewerken met het Joegoslavië-tribunaal voordat de overeenkomst in werking kan treden.

"Nederland is ervan overtuigd dat het de plaats van Servië in Europa is", aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). "Wij zijn bereid desnoods morgen de overeenkomst te ondertekenen. Maar de sleutel ligt bij de Serviërs. Zij zullen hun volledige medewerking moeten geven aan het tribunaal. Het beste bewijs daarvoor is dat Mladic op het vliegtuig wordt gezet naar Den Haag."

Minister Verhagen en staatssecretaris Timmermans (Europese Zaken) spraken vandaag in Den Haag met Rupel over de agenda van de Europese Unie in de komende maanden. Slovenië is heeft op 1 januari de voorzittershamer overgenomen van Portugal.

De prioriteiten die Slovenië heeft gesteld zijn onder andere de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon en de voortgang op het gebied van energie- en klimaatbeleid. Op 1 juli neemt Frankrijk het voorzitterschap over van Slovenië.