Nederland dringt aan op volledige medewerking Servië met Joegoslavië-tribunaal

Minister Verhagen heeft vanmiddag in Den Haag in een gesprek met zijn Servische ambtsgenoot, Jeremic, laten weten dat Nederland de Stabilisatie en Associatie Overeenkomst tussen Servië en de Europese Unie (EU) niet kan ondertekenen zolang Servië niet volledig meewerkt aan het Joegoslavië -tribunaal.

De technische onderhandelingen over de overeenkomst, die beschouwd kan worden als voorportaal van Servisch lidmaatschap van de EU, zijn al afgerond. “ Nederland blijft de Europese ambities van Servië steunen”, zo benadrukte Verhagen.

Daarnaast spraken Verhagen en Jeremic over de politieke onrust in Bosnië -Herzegovina en de onderhandelingen over de status van Kosovo. Nederland dringt aan op een actieve en constructieve bijdrage van Servië aan de stabiliteit in de westelijke Balkan. “De huidige positie van Servië en de Kosovaren heeft tot nog toe niet tot een doorbraak geleid”, constateerde Verhagen. “Ze kunnen nu beiden hun verbondenheid laten zien met Europese waarden als verzoening en stabiliteit. ”