Nederland eert mensenrechtenverdedigers met tulp

Minister Verhagen heeft een jaarlijkse onderscheiding, de Mensenrechtentulp, ingesteld voor een persoon die grote morele moed heeft getoond bij het beschermen en bevorderen van de rechten van zijn of haar medeburgers.

'De Mensenrechtentulp is een manier om mensen te eren en uit de anonimiteit te halen die soms met gevaar voor eigen leven een moeilijke strijd voeren', verklaart Verhagen (Buitenlandse Zaken). Hij nam het initiatief tot de instelling van de prijs in het kader van de prominente plaats van mensenrechten in het Nederlandse buitenlandse beleid. De Mensenrechtentulp zal dit jaar op 10 december voor het eerst worden uitgereikt tijdens een ceremonie in de Ridderzaal in Den Haag.

De Verenigde Naties verklaarden in 1998 dat iedereen het recht heeft te streven naar de bescherming en bevordering van mensenrechten en fundamentele vrijheden. Desondanks moeten mensenrechtenverdedigers vaak het hoofd bieden aan gevaren, soms zelfs levensbedreigende. Nederland eert met deze prijs mensen die de strijd toch aan durven.

Volgens Verhagen vullen de opstellingen van Nederland en van mensenrechtenactivisten elkaar vaak aan. 'Continu druk op de ketel van buitenaf, zoals Nederland doet, is noodzakelijk, maar het is effectiever als de druk van binnenuit komt.'

De prijs bestaat uit een beeldje van een tulp, een individuele prijs van 10.000 €, en 100.000 € voor een project ter ondersteuning van het werk van de winnaar. Via www.mensenrechtentulp.nl zijn ruim 100 kandidaten genomineerd.

De jury, die wordt gevormd door journaliste Cisca Dresselhuys (voorzitter), voormalig topmanager Antony Burgmans, hoogleraar en kinderrechtenexpert Jaap Doek, directeur Justitia et Pax Nederland Victor Scheffers en rabbijn Soetendorp, nomineert drie kandidaten. Uit deze drie kiest de minister van Buitenlandse Zaken de uiteindelijke winnaar.