Nederland en Brazilië willen effectievere Verenigde Naties

Een snel begin van de hervorming van de Veiligheidsraad, een sterkere Mensenrechtenraad en een betere coördinatie van de ontwikkelings-samenwerking. Dat is de inzet van Nederland en Brazilië om de Verenigde Naties effectiever te maken.

Het functioneren van de Verenigde Naties (VN) kwam aan de orde in het gesprek van minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) met zijn Braziliaanse ambtgenoot Amorim vanmiddag in Den Haag. Amorim vergezelt de Braziliaanse president Lula die een tweedaags staatsbezoek brengt aan Nederland. “De Verenigde Naties moeten beter worden toegesneden op de uitdagingen van onze tijd,” aldus Verhagen.

Nederland en Brazilië pleiten voor een snelle start van de onderhandelingen over de hervorming van de Veiligheidsraad. De VN denken daar al sinds 1979 over na, maar tot dusver zonder resultaat. Nederland heeft een overgangsregeling voorgesteld, waarbij niet alleen het aantal leden maar ook de werkwijze zou worden gemoderniseerd.

De beide ministers kwamen overeen zich in te zetten voor een krachtige start van de VN Mensenrechtenraad. Verhagen sprak de hoop uit dat de open en constructieve houding van Nederland en Brazilië op het gebied van mensenrechten door andere landen zal worden nagevolgd. Brazilië en Nederland behoren op eigen verzoek tot de eerste landen die door de Raad op het gebied van mensenrechten worden doorgelicht.

Verhagen en Amorim bespraken ook de hervorming van de ontwikkelingssamenwerking door de VN. Nu is die nog te vaak gefragmenteerd. Nederland wil dat de verschillende VN-organisaties veel nauwer gaan samenwerken. Dat betekent één VN-vertegenwoordiger, één programma en één begroting per land.

De ministers bespraken naast de VN een aantal andere internationale vraagstukken, zoals de aanpak van handelsbarrières, de non-proliferatie en het tegengaan van klimaatverandering. Als voorzitter van de G20, de groep landen met de grootste economieën aangevuld met de Europese Unie, is Brazilië een belangrijke politieke partner van Nederland.