Nederland en Frankrijk staan pal voor de sport

Tijdens de informele EU-sportministersbijeenkomst van 25 oktober, presenteerden Nederland en Frankrijk een gezamenlijk initiatief waarin zij pleiten voor een betere bescherming van de sport binnen de EU.

In juli 2007 publiceerde de Europese Commissie een Witboek over sport waarin ze een visie geeft op de rol van sport in Europa. Het witboek biedt inzicht in de rol die sport in de EU speelt en het vergroot de zichtbaarheid van sport in de EU. Nederland en Frankrijk zijn echter van mening dat de Europese Commissie op bepaalde terreinen nog niet ver genoeg gaat. Daarom komen Frankrijk en Nederland met dit memorandum. ‘Dit voorstel moet een eerste aanzet zijn tot een stabiele sportcultuur’, aldus staatssecretaris Timmermans.

Nederland en Frankrijk roepen de Europese Commissie op om de positie van sport in het Gemeenschapsrecht te verduidelijken. Het gaat niet om méér regels, maar een oproep aan de Commissie duidelijker aan te geven wat de sportbonden zelf mogen regelen en ook waar die autonomie ophoudt. Het gaat dan om zaken als de teamsamenstelling, de opleiding van jonge talenten, de positie van spelersmakelaars en het vermarkten van mediarechten.

Timmermans wil ‘niet langer dat Europa onbedoeld tegen de sport in gaat. Wij schrijven met de Fransen: sport helpt de emancipatie, sport helpt de integratie, sport is het cement in de samenleving. Daar waar heel veel andere bindmiddelen er niet meer zijn.’