Nederland en Macedonië versterken onderlinge samenwerking

Nederland en Macedonië zullen de bilaterale samenwerking de komende tijd versterken. Daartoe ondertekenden staatssecretaris Timmermans en de Macedonische minister van Buitenlandse Zaken Milososki donderdag een overeenkomst.

In dit zogenaamde Memorandum of Understanding (MoU) spreken Nederland en Macedonië af om de politieke dialoog en de economische en culturele samenwerking verder te intensiveren. Ook zal Nederland Macedonië helpen in de voorbereiding op de toetreding tot de Europese Unie. ’Dit MoU is het resultaat van onze gezamenlijke streven om de Europese ambitie van Macedonië te realiseren’, aldus Timmermans (Europese Zaken).

Macedonië heeft sinds 2005 de status van kandidaat-lidstaat, maar de toetredingsonderhandelingen met de Europese Unie zijn nog niet van start gegaan. Nederland zal Macedonië onder andere via het Matra (Maatschappelijke Transformatie) programma verder helpen om te voldoen aan de voorwaarden voor toetreding. De belangrijkste uitdaging in dit proces is om de Europese wet- en regelgeving op juridisch, bestuurlijk en marktniveau te implementeren in het nationale rechtssysteem.

‘Macedonië kan alleen lid worden van de Europese familie als het land toegewijd aan de slag gaat met het doorvoeren van de noodzakelijke hervormingen,’ benadrukte Timmermans. ‘Dit is een moeilijk en langdurig proces, maar Nederland is bereid om Macedonië daar waar mogelijk in te ondersteunen.’