Nederland financiert onderzoek naar taal en rekenen in Zuid-Afrika

Nederland en Zuid-Afrika hebben een overeenkomst getekend voor het uitvoeren van een onderzoeksprogramma naar de beheersing van taal en rekenen onder Zuid-Afrikaanse kinderen.

De overeenkomst werd op 23 januari getekend door de Nederlandse ambassadeur in Pretoria Frans Engering en Olive Shisana, president van de Human Sciences Research Council of South Africa.

Met dit programma draagt Nederland bij aan capaciteitsontwikkeling binnen het onderwijssysteem die ertoe moet leiden dat meer Zuid-Afrikaanse kinderen goed leren lezen, schrijven en rekenen en de basisschool geheel afmaken. Voor dit programma is in de periode van 2007 tot 2011 ongeveer 6,9 miljoen Euro beschikbaar.

Het onderzoeksprogramma is gericht op bevordering van kennis, de opbouw van strategische onderzoekscapaciteit en institutionele ondersteuning en steun aan gemeenschappen in Zuid-Afrika. Bij de uitvoering van het programma is een aantal vooraanstaande niet-gouvernementele organisaties op het gebied van onderwijs en alfabetisering betrokken onder leiding van de Zuid-Afrikaanse Human Science Research Council.

De overeenkomst is onderdeel van een breder programma voor steun aan het Zuid-Afrikaanse onderwijs in het kader van Ontwikkelingssamenwerking. Sinds 1994 is hiervoor ongeveer 130 miljoen Euro uitgetrokken. De steun bestaat uit bijdragen aan de begrotingen van het nationale ministerie van Onderwijs, het ministerie van Onderwijs in Kwazulu-Natal en de Northwest provincie en aan een onderzoeksprogramma, waarbij diverse maatschappelijke organisaties en onderzoeksinstellingen betrokken zijn.