Nederland financiert onderzoekers Srebrenica

De Nederlandse ambassade in Sarajevo steunt de uitbreiding van het onderzoeksteam dat met de vervolging van oorlogsmisdaden belast is.

De ambassade steunt het onderzoeksteam met een bedrag van 216.000 €. De extra capaciteit van het team zal onder meer worden ingezet voor het onderzoek naar de rol van 36 politiefunctionarissen, die zich voor en na de val van de Srebrenicaenclave in de omgeving van de enclave bevonden. Zij zijn begin juli uit hun functie ontheven. Daarnaast zullen de onderzoekers het team van de openbare aanklager in andere reeds lopende zaken assisteren. De aanstelling van de onderzoekers maakt onderdeel uit van een intensivering van het opsporen en vervolgen van oorlogsmisdaden die in 1995 in en rond de enclave Srebrenica gepleegd zijn.

Jaarlijks besteedt de ambassade op verzoek van de Tweede Kamer circa vijf miljoen euro van haar ontwikkelingssamenwerkingsbudget aan Srebrenica gerelateerde activiteiten. De door de Nederland gefinancierde activiteiten zijn erop gericht om de terugkeer van vluchtelingen uit de Srebrenica-regio te bevorderen en dragen verder bij aan psycho-traumatische hulpverlening.