Nederland pakt illegale wapenhandel aan

Nederland heeft vandaag een VN rapport gepresenteerd aan de Algemene Vergadering over de aanpak van de illegale wapenhandel.

'Eindelijk wordt het drama van de illegale wapenhandel op het hoogste niveau aan de orde gesteld. Onder Nederlands voorzitterschap zijn forse voorstellen gedaan om illegale handel naar fragiele staten te stoppen. Het gaat ook om het aanpakken van de criminele tussenhandel', aldus minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking).

Illegale activiteiten van tussenhandelaars in vuurwapens vormen een groeiende bedreiging van stabiliteit en veiligheid in de wereld. Alle landen moeten deze illigale praktijken aanpakken, want tussenhandelaars -brokers- verplaatsen hun activiteiten voortdurend naar die plekken waar de regelgeving het zwakst is. Koenders: 'Bij de verhoogde aandacht voor fragiele staten hoort dat we het groeiende probleem van de illegale vuurwapens aanpakken'.

Jaarlijks beschikt Nederland over 3,2 miljoen euro om projecten te steunen. Dit varieert van wapenvernietiging in Tadjikistan, tot steun voor onderzoek naar de effecten van gewapend geweld op ontwikkeling en bijdragen aan VN workshops om landen te helpen gemaakte afspraken te implementeren.

Nederland ziet het VN-rapport als een uitstekende gids voor concrete maatregelen die landen nu kunnen nemen om tussenhandel in vuurwapens te beteugelen. Het is tegelijk een stap in de richting van een mondiaal wapenhandelsverdrag waarmee uiteindelijk voor ieder land dezelfde juridische regels zouden gelden.