Nederland scheldt schulden Togo kwijt

Nederland scheldt in de komende jaren ongeveer acht miljoen euro aan schulden van Togo kwijt. De Club van Parijs, waartoe Nederland behoort, heeft tot de kwijtschelding besloten omdat Togo in de laatste jaren succesvol bestuurlijke en economische hervormingen heeft doorgevoerd.

Bovendien sloot het West-Afrikaanse land recent een hervormingsprogramma met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) af. Togo hoeft de komende drie jaar de achterstallige exportkredietschulden en een deel van de reguliere betalingen aan Nederland niet terug te betalen.

Deze schuldkwijtschelding is belangrijk voor de verdere ontwikkeling van Togo. De Club van Parijs, de Wereldbank en het IMF onderstreepten dit tijdens een bijeenkomst in Parijs.

De kwijtschelding maakt ook voor Togo de weg vrij om deel te nemen aan het Heavily Indebted Poor Countries (HIPC) programma. Dit programma heeft als doelstelling de schulden van 's werelds armste ontwikkelingslanden naar een aanvaardbaar niveau terug te brengen, onder de voorwaarde dat de overheden van deze landen naar behoren functioneren. Nederland, dat altijd schuldkwijtschelding in HIPC-kader ondersteunt, zal daar ook aan bijdragen. Naar verwachting zullen in de komende drie jaar nog eens vijftien miljoen euro aan Nederlandse exportkredietvorderingen aan Togo worden kwijtgescholden.