Nederland spreekt Gambia aan op homofobe uitspraken president

Mensenrechtenambassadeur Arjan Hamburger heeft de hoogste Gambiaanse diplomaat in Nederland in een gesprek te verstaan gegeven dat de homofobe uitspraken van haar president voor Nederland onacceptabel zijn.

Tijdelijk zaakgelastigde mevrouw Nyan-Alaboson, was vanochtend op het ministerie van Buitenlandse Zaken ontboden naar aanleiding van uitspraken van de Gambiaanse president Jammeh. Op 15 mei kondigde deze in een toespraak draconische anti-homowetgeving aan en verklaarde dat alle homoseksuelen het land binnen een etmaal zouden moeten verlaten. Volgens sommige berichten zou president Jammeh daarbij ook hebben gezegd dat homo’s moeten worden onthoofd .

De mensenrechtenambassadeuir heeft vanochtend op het ministerie van Buitenlandse Zaken namens minister Verhagen onomwonden duidelijk gemaakt dat strafbaarstelling van homoseksualiteit een schending is van de mensenrechten.

De zaakgelastigde ontkende met nadruk dat de president had gesproken over onthoofding van homoseksuelen. De overige uitspraken zouden moeten worden gezien in de binnenlandse context van Gambia.

De mensenrechtenambassadeur heeft zijn ernstige zorgen uitgesproken over de positie van homoseksuelen in Gambia. Geen enkel land kan dan ook religie of cultuur gebruiken als excuus voor homofobie. Nederland keurt zowel discriminatie van homoseksuelen als de doodstraf ten stelligste af.

Minister Verhagen heeft er bij de Europese Unie op aangedrongen aan de Gambiaanse autoriteiten te laten weten dat de Europese Unie dergelijke uitspraken ten zeerste afkeurt.
Nederland heeft hiervoor van diverse lidstaten bijval gekregen .