Nederland stelt mensenrechten Rusland aan de orde

Nederland zal tijdens het bezoek van premier Zubkov aan Nederland eind deze maand onder meer de mensenrechten in Rusland aan de orde stellen. Dat zei minister Verhagen in een toespraak tot het CDA Zuid Holland over de betrekkingen met Rusland.

“Samenwerking waar mogelijk, kritiek waar nodig,” zo vatte Verhagen (Buitenlandse Zaken) de Nederlandse insteek samen.

De Russische premier Zubkov, brengt op 29 april een bezoek aan Nederland samen met de minister van Landbouw Gordejev, en een Russische handelsdelegatie. Nederland en Rusland zullen een gemeenschappelijk actieplan ondertekenen op de gebieden van economie, handel, landbouw, energie en milieu.

Nederland is een van de grootste investeerders in Rusland en een van de belangrijkste handelspartners. Rusland is voor Nederland een belangrijke energieleverancier. “Tegelijkertijd is duidelijk is dat hun gedrag op veel punten niet overeenkomt met onze gemeenschappelijke waarden,” aldus Verhagen. “ Ondanks Rusland’s lidmaatschap van de Raad van Europa, die juist waakt over die Europese waarden en normen en over de mensenrechten die daarop zijn gebaseerd.”

In de jaren negentig is een aanslag gepleegd op Rusland’s eigenwaarde, stelde Verhagen. Onder president Poetin hebben de Russen aan zelfvertrouwen gewonnen, maar zijn ook de touwtjes weer strakker aangetrokken. De belangrijke energiesector is weer onder het gezag van Moskou gebracht, maatschappelijke organisaties worden nauwlettend in de gaten gehouden en de rechterlijke macht en de media zijn minder onafhankelijk geworden.

In zijn toespraak ging minister Verhagen in op de vraag hoe Nederland en de Europese Unie met Rusland moeten omgaan. “We kunnen ons niet van Rusland afkeren en dat moeten we ook niet willen. Daarvoor is het strategische belang te groot. We zetten dus in op een duurzaam en breed partnerschap.”

Minister Verhagen riep de landen van de Europese Unie op om de onderhandelingen over een nieuw strategisch akkoord met Rusland weer op te pakken. De onderhandelingen lagen stil vanwege geschillen van enkele EU-landen met Rusland. Nederland zal zich er sterk voor maken dat de EU de gemeen schappelijke belangen voorop zet. “We moeten voorbij de krantenkoppen van vandaag kijken en Rusland constructief-kritisch tegemoet treden,” zo concludeerde Verhagen over zijn Rusland-politiek.