Nederland stemt definitief in met Verdrag van Lissabon

De Nederlandse goedkeuring van het Verdrag van Lissabon is een feit. Na de Tweede Kamer heeft dinsdag ook de Eerste Kamer ingestemd met het verdrag. Minister Verhagen en staatssecretaris Timmermans zijn verheugd dat de senaat in ruime meerderheid zijn goedkeuring heeft verleend. Maandag en dinsdag debatteerde de Eerste Kamer uitvoerig met beide bewindspersonen over het nieuwe EU-verdrag.

“Met het Verdrag van Lissabon wordt de positie van nationale parlementen in Europa versterkt, terwijl de bevoegdheden van de EU en de lidstaten duidelijker zijn afgebakend. Bovendien is het een bescheiden verdrag zonder grondwettelijke aspiraties”, aldus Verhagen (Buitenlandse Zaken). “Juist in de tijd van uitdagingen die niet stoppen bij onze grenzen, stelt het Verdrag van Lissabon ons in staat om op te komen voor de belangen van Nederland in de wereld. Ook de senaat onderschrijft dat in ruime meerderheid.”

Ook Timmermans (Europese Zaken) benadrukte het belang van de Nederlandse goedkeuring van het Lissabonverdrag. “Dit verdrag is essentieel om de Europese Unie slagvaardiger en democratischer te laten functioneren. Om vooruitgang te boeken op belangrijke onderwerpen als klimaatverandering, energiezekerheid, veiligheid en asiel en migratie zal Europa sneller en effectiever moeten gaan samenwerken. Met een Unie van 27 lidstaten zijn heldere spelregels nodig. Het Verdrag van Lissabon voorziet daarin.”

De Tweede Kamer had het Verdrag van Lissabon op 5 juni al in grote meerderheid goedgekeurd. Nu de Eerste Kamer ook zijn fiat heeft gegeven is de parlementaire goedkeuringsprocedure in Nederland voltooid. Hiermee is Nederland de 21e EU-lidstaat die het Verdrag heeft goedgekeurd. Het verdrag wordt pas van kracht als alle 27 lidstaten het hebben geratificeerd.

Een belangrijke hindernis voordat het nieuwe verdrag in werking kan treden, is de uitslag van het Ierse referendum. Op 15 oktober zullen de EU-regeringsleiders praten over vervolgstappen na het Ierse ‘nee’ tegen het Verdrag van Lissabon. In de tussentijd zal de Ierse regering de achtergronden van het ‘nee’ onderzoeken en met voorstellen komen voor een mogelijke oplossing. Daarin zal tevens een belangrijke rol zijn weggelegd voor het Franse EU-voorzitterschap.