Nederland steunt EU-missie naar Kosovo

De Europese Unie heeft besloten een civiele en politiemissie naar Kosovo sturen. Dat hebben de regeringsleiders van de EU-lidstaten vrijdag besloten tijdens de Europese Raad in Brussel.

'Ik ben blij dat we als EU eensgezind hebben besloten om de verantwoordelijkheid te nemen voor de vrede en stabiliteit in Kosovo,' reageerde minster Verhagen (Buitenlandse Zaken), die met premier Balkenende en staatssecretaris Timmermans (Europese Zaken) de Raad bijwoonde.

De EU treft voorbereidingen voor een politiemissie, die in de plaats moet komen van de huidige VN-missie. Ook draagt de EU bij aan een civiele missie, voor de opbouw van het openbaar bestuur in Kosovo. Begin 2008 komen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken bij elkaar om de opzet van de missie in detail te bespreken.

De onderhandelingen tussen Servië en Kosovo over de toekomstige status van de provincie hebben, ondanks de inspanningen van het onderhandelingstrio - de EU, de Verenigde Staten en Rusland - niet tot een oplossing geleid. De verwachting is dat de Kosovaren in de komende tijd eenzijdig de onafhankelijkheid zullen uitroepen.

Nederland benadrukte dat de westelijke Balkan, en dus ook Servië, thuis hoort in Europa. 'De sleutel ligt bij Servië zelf,' aldus Verhagen. 'De EU kan morgen een samenwerkingsovereenkomst met Servië ondertekenen, en het land toelaten tot het voorportaal van de Unie, maar dan moet er wel volledige medewerking zijn met het Joegoslavie-tribunaal.'

Nederland voelt er niets dat de Europese Unie sjoemelt met toetredingscriteria voor Servië in de hoop dat het land zich flexibeler opstelt over Kosovo. Servië moet eerst Europese waarden als goed nabuurschap en verzoening in de praktijk gestalte geven.

Op voorstel van Nederland verwees de Raad in de conclusies nog eens naar de toetredingscriteria voor kandidaat-lidstaten die de Europese leiders vorig jaar op schrift hebben gesteld.