Nederland steunt Europese ambities Kroatië

Kroatië hoort thuis in Europa, maar moet voldoen aan alle voorwaarden voordat het tot de Europese Unie kan toetreden. Dat zei minister Verhagen tijdens een gesprek met zijn Kroatische ambtgenoot Jandrokovic.

“Nederland steunt de Europese ambities van Kroatië en stelt zich kritisch maar fair op. Voldoen aan de toetredingscriteria is belangrijker dan het noemen van een toetredingsdatum”, aldus Verhagen (Buitenlandse Zaken).

Kroatië is sinds 2004 kandidaat voor het EU-lidmaatschap en hoopt eind volgend jaar tot de Unie toe te treden. Daarvoor moet het land nog op een aantal terreinen hervormingen doorvoeren, waaronder het openbaar bestuur en de rechtsmacht.

Verhagen toonde begrip voor het feit dat hervormingen soms pijnlijk zijn, maar zei overtuigd te zijn dat Kroatië ook moeilijke stappen zal kunnen nemen, waaronder de modernisering van de scheepsbouw. Nederland biedt Kroatië financië le en technische ondersteuning om hervormingen door te voeren in het openbaar bestuur, de gezondheidszorg, het milieu en welzijn. “Kroatië staat niet alleen, ” aldus de minister.

Verhagen feliciteerde zijn collega met het NAVO-lidmaatschap dat Kroatië vorige week in Boekarest kreeg aangeboden. Kroatië neemt deel aan veel internationale missies waaronder die in Afghanistan. Tot het einde van 2009 is Kroatië lid van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.