Nederland steunt landbouw en bevolking in Gaza

Nederland heeft besloten een Palestijns voedselhulpprogramma, ‘From Poor Farmers to Poor Families’, te steunen met een bijdrage van achthonderdduizend euro.

Een Palestijnse hulporganisatie, de Palestinian Agricultural Relief Committee (PARC), koopt producten van boeren in de Gazastrook, met name van degenen die getroffen zijn door de vorst en de sluiting van de grenzen met Israël. PARC koopt de producten voor een eerlijke prijs en verdeelt ze kosteloos onder arme families in Gaza. De eerste voedselpakketten worden vandaag uitgereikt.

Ministers Verhagen (Buitenlandse Zaken) en Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) hebben zich eerder ingezet voor de positie van Gazaanse boeren en openstelling van de Gazaans-Israëlische grenzen. Eind november 2007 reageerden zij verheugd op het akkoord tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit om de grensovergang tussen de Gazastrook en Israël tijdelijk open te stellen voor de export van Gazaanse landbouwproducten. Het akkoord - voor de duur van het oogstseizoen - betekende de redding van de landbouwsector in Gaza, waarvan vele duizenden families voor hun inkomen afhankelijk zijn.