Nederland steunt milieubehoud in Grote Merengebied

In de Ugandese hoofdstad Kampala is woensdag een unieke overeenkomst getekend tussen Rwanda, de Democratische Republiek Congo (DRC) en Uganda, dat is gericht op het behoud van het leefgebied van de zeldzame berggorilla’s in het Virunga- en het Bwindi-park.

De Nederlandse regering steunt het project met een bijdrage van 4,1 miljoen euro. Het project wordt uitgevoerd door het Wereldnatuurfonds en de parkautoriteiten van de drie landen. Het project heeft behalve natuurbehoud ook tot doel om de levensomstandigheden van de lokale bevolking te verbeteren. Naast betere toegang tot schoon drinkwater, zal de bevolking ook profiteren van het toenemend ecotoerisme in de parken.

Minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) is enthousiast over het project. “We steken onze nek uit met dit initiatief. Het gaat om een essentieel regionaal project. Het Nederlandse ontwikkelingsbeleid combineert de aanpak van conflicten, met armoedebestrijding en bescherming van de laatste berggorilla’s” , aldus Koenders.

Het grensgebied van Rwanda, Uganda en DRC is één van de dichtstbevolkte regio’s van Afrika. De regio is geteisterd door een jarenlang durende oorlog, die naar schatting vier miljoen mensen het leven hebben gekost. De parken hebben tijdens de oorlog veel te lijden gehad van de honderdduizenden vluchtelingen, op zoek naar voedsel, water en brandhout. Ruim één miljoen mensen zijn voor hun dagelijks bestaan afhankelijk van de natuur in het Virunga- en Bwindipark.