Nederland steunt voorstellen EU tegen klimaatverandering

Het kabinet steunt de voorstellen van de Europese Commissie om de uitstoot van broeikasgassen door industrielanden sterk terug te dringen.

Dit staat in een brief aan de Tweede Kamer, waarmee de ministerraad op voorstel van staatssecretaris van Geel van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, minister Bot van Buitenlandse Zaken en minister Wijn van Economische Zaken heeft ingestemd.

Het kabinet verwelkomt de ambitie van de Europese Commissie voor verdergaande afspraken op het terrein van klimaatverandering, zoals uiteengezet in de klimaatmededeling, alsmede de aan het klimaatvraagstuk gerelateerde aspecten van de energiemededeling. De beoordeling van de in de mededelingen opgenomen kwantitatieve doelen laat het kabinet graag over aan een volgend kabinet.

Gezien de omvang en de ernst van het klimaatprobleem acht het kabinet het van belang dat de Europese Unie een leiderschaprol neemt in de bestrijding van klimaatverandering. Dit zou de geloofwaardigheid van de EU kunnen versterken en bovendien helpen om de impasse in de internationale klimaatonderhandelingen vlot te trekken. Daarnaast acht het kabinet het van belang om een helder signaal af te geven aan het bedrijfsleven en een sterke basis te leggen voor het systeem van emissiehandel.

Naast voorstellen om klimaatverandering tegen te gaan, doet de Commissie voorstellen om te komen tot een beter gecoördineerd Europees energiebeleid. Nederland steunt initiatieven van de Commissie die erop gericht zijn om de energievoorzieningszekerheid van Europa te waarborgen en het functioneren van de elektriciteitsmarkt te verbeteren. Het kabinet is daarbij van mening dat een ambitieus klimaat- en energiebeleid de concurrentiepositie van Europa zal versterken.