Nederland verlengt bijdrage aan NAVO-trainingsmissie in Irak

De ministerraad heeft besloten tot verlenging van de huidige Nederlandse bijdrage aan de NAVO-trainingsmissie in Irak.

De missie wordt verlengd voor de duur van zes maanden van medio februari 2008 tot en met medio augustus 2008. De omvang van de bijdrage bedraagt zeven militairen en is niet gewijzigd ten opzichte van de huidige bijdrage.

Nederland is vanaf de start bij deze NAVO-operatie betrokken en levert sinds februari 2005 militairen die een bijdrage leveren aan opleiding en training van Iraakse leden van de veiligheidsorganisaties. De NAVO-trainingsmissie richt zich op de opbouw van de Iraakse veiligheidssector die van groot belang blijft voor het politieke wederopbouwproces. Nederland hecht in bredere zin aan een goed functionerende rechtsorde in het Midden Oosten. Een stabiel Irak draagt hier in belangrijke mate aan bij.

Ondanks de moeilijke omstandigheden verloopt de NAVO-trainingsmissie grotendeels volgens schema. In het afgelopen half jaar is de rol van de missie geleidelijk overgegaan van training naar advisering en begeleiding. De komende periode wordt de verantwoordelijkheid voor de trainingsactiviteiten verder overgedragen aan de Iraakse autoriteiten.