Nederland verstevigt samenwerking met Brazilië

Nederland en Brazilië gaan nauwer samenwerken op het gebied van gemeenschappelijk cultureel erfgoed, watermanagement, onderwijs, havenlogistiek en biobrandstoffen. In het bijzijn van koningin Beatrix en president Lula da Silva van Brazilië tekenden beide landen vandaag vijf samenwerkingsovereenkomsten.

“De meer dan vierhonderd jaar oude banden tussen Nederland en Brazilië worden met deze overeenkomsten verder verstevigd”, verklaarde minister Verhagen (Buitenlandse Zaken), die als gastheer optrad. “Ik geloof dat de belangen van de Nederlandse en Braziliaanse burger niet veel van elkaar verschillen. Deze belangen vragen om respect voor mensenrechten, voor onderwijs en persoonlijke ontwikkeling, voor vrij en eerlijke handel en een schoon, duurzaam milieu. Met Brazilië heeft Nederland een sterke partner."

Brazilië, behorend tot de tien grootste economieën ter wereld, is ook een belangrijke handelspartner van Nederland en de Europese Unie. Nederland was in 2007 met 5,15 miljard euro een van de grootste buitenlandse investeerders in Brazilië, en Rotterdam is de grootste Europese aanvoerhaven voor Braziliaanse exportproducten als soja, olie, vlees en fruit.

Nederland en Brazilië ondertekenden de overeenkomsten tijdens een seminar in de Oude Zaal van de Tweede Kamer over moderne uitdagingen als globalisering, verdediging van mensenrechten en klimaatveranderingen. Ministers Verhagen, Van der Hoeven (Economische Zaken), Plasterk (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap), Eurlings (Verkeer en Waterstaat) en staatssecretaris Timmermans (Europese Zaken en Internationaal Cultuurbeleid) zetten hun handtekening onder de overeenkomsten namens de Nederlandse regering.