Nederland versus Duitsland

Zes Duitse journalisten ondervroegen gisteren topambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken over de Nederlands-Duitse relaties. Ze werken tijdelijk in Nederland in het kader van een uitwisselingsprogramma van de Nederlandse en Duitse ministeries van Buitenlandse Zaken.

De journalisten werken twee maanden op Nederlandse kranten-, radio- en televisieredacties. Zes Nederlandse journalisten werken op dit moment op Duitse redacties. Gisteren konden de Duitse journalisten op het ministerie van Buitenlandse Zaken ambtenaren vragen stellen over de Nederlands-Duitse betrekkingen, de Nederlandse kijk op de wereldpolitiek en de economische relaties tussen de twee landen.

Het uitwisselingsprogramma heeft als doel dat deelnemers zowel de journalistieke als de maatschappelijke en politieke cultuur van het buurland te leren kennen. De Duitse journalisten merkten op dat de werkverhoudingen hier minder hiërarchisch dan in Duitsland. Ook vonden zij Nederlandse redacteuren minder kritisch over elkaars werk. Journalisten die eerder meededen aan het programma worden vaker gevraagd nieuws uit het gastland te verslaan, en kunnen beter en sneller hun bronnen vinden. Ook verbreedt het wonen en werken in het gastland volgens de deelnemers de blik op het buurland.

Het programma is in 1994 opgezet door de Nederlandse en Duitse ministeries van Buitenlandse Zaken. Inmiddels hebben ruim tweehonderd Duitse en Nederlandse journalisten aan de uitwisseling deelgenomen. Het programma is daarmee uitgegroeid tot een van de meest succesvolle programma’s in de Duits-Nederlandse relaties. Dit jaar werken de Duitse journalisten onder andere op de redacties van NRC Handelsblad, Het Financieele Dagblad en NOS Radio 1 Journaal.