Nederland viert vijftig jaar Europese samenwerking

De eerste zes landen van de Europese Unie werken sinds 1957 nauw samen. Nederland is één van die zes landen. Het jubileum van de Europese samenwerking wordt het komende jaar op verschillende manieren gevierd.

In de Haagse Ridderzaal wordt op donderdag 22 maart vijftig jaar Europese samenwerking feestelijk herdacht. In aanwezigheid van koningin Beatrix passeert een gevarieerd cultureel programma de revue. Premier Balkenende zal spreken over de verworvenheden en uitdagingen van de afgelopen vijftig jaar. Met beeld, geluid en beweging wordt uiting gegeven aan de dynamiek van 50 jaar Europese samenwerking.

Op 25 maart 1957 werd het verdrag van Rome gesloten. Dit verdrag verankerde de Europese samenwerking en vormde de basis voor het steeds hechtere Europa van de laatste vijftig jaar.

De bijeenkomst in de Ridderzaal luidt een jaar van vieringen in Nederland en Europa in. Het Duitse voorzitterschap organiseert een bijeenkomst in Berlijn, in Rome is een tentoonstelling van toonaangevende Europese kunst in het Quirinaal. In Brussel zal de culturele diversiteit van Europese lidstaten door de gehele stad worden geëtaleerd.