Nederland wil bijdragen aan EU-missie Georgië

Nederland wil bijdragen aan de EU-waarnemingsmissie die de stabiliteit in de conflictgebieden in Georgië gaat waarborgen. Dit zei minister van Buitenlandse Zaken Verhagen vandaag in een overleg met de Tweede Kamer.

De Europese Unie wil nog deze maand minstens tweehonderd waarnemers naar het land sturen. De Franse EU-voorzitter Sarkozy en de Russische president Medvedev waren maandag overeengekomen dat Rusland al zijn troepen terugtrekt uit de bufferzones rond de regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië zodra deze waarnemers kunnen toezien op het bestand.

'Dit alles neemt niet weg dat we zeer kritisch blijven staan over het Russische optreden en dat we met dit akkoord in de hand scherp zullen toezien op het nakomen van beloften,' aldus minister Verhagen.

Georgië heeft toegezegd geen geweld te zullen gebruiken tegen Abchazië en Zuid-Ossetië, die zich willen afscheiden van de rest van het land.

Nederland gaat uit van een ongewapende EU-missie die zijn activiteiten zal coördineren met de waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa die al in Georgië aanwezig zijn.