Nederland wil snel bescherming burgers Darfur

Nederland heeft bij Sudan aangedrongen op medewerking aan de ontplooiing van de vredesmacht van de Verenigde Naties (VN) en de Afrikaanse Unie (AU) in Darfur. De vredesmacht moet snel in staat worden gesteld de mensen in Darfur te beschermen.

Dat benadrukten de ministers Verhagen (Buitenlandse Zaken) en Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) in het gesprek dat ze voerden met de Sudanese president al-Bashir.

President al-Bashir verzekerde dat de Sudanese regering binnenkort een overeenkomst zal ondertekenen die het operationale optreden van de vredesmissie vergemakkelijkt. Nederland onderzoekt de mogelijkheid om een bijdrage te leveren aan de vredesmacht. "Maar er moet nog wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan voordat Nederland daar definitief toe kan besluiten.", zei Verhagen. " De vredesmacht moet effectief kunnen optreden, en de Nederlandse militairen moeten adequaat worden beschermd."

Koenders noemde de toezeggingen van de Sudanese regering, dat een Nederlandse bijdrage welkom is, 'een stap in de goede richting'. "We hebben met eigen ogen gezien hoe kritiek de situatie in Darfur is. De bevolking heeft bescherming nodig en het is daarom essentieel dat de
vredesmacht snel operationeel is."

Verhagen en Koenders brachten de afgelopen week een gezamenlijk bezoek aan Sudan, om zich op de hoogte te stellen van de politieke en humanitaire situatie in het land. Naast gesprekken met de Sudanese autoriteiten in Khartoum, brachten de ministers ook een bezoek aan de
Zuid-Sudanese stad Juba, waar ze spraken met vice-president Salva Kiir.

Koenders concludeerde dat er belangrijke vorderingen worden gemaakt met de wederopbouw in Zuid-Sudan. "Er is goede vooruitgang geboekt in het vredesproces tussen Noord- en Zuid-Sudan. We hebben in Juba gezien hoe belangrijk het is dat de bevolking de voordelen van vrede aan den lijve ondervindt. Nederland heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de wederopbouw in Zuid-Sudan en zal dat ook blijven doen. De resultaten van die inspanningen beginnen nu zichtbaar te worden.", aldus Koenders.

Terugkijkend op de reis stellen Verhagen en Koenders vast dat in Sudan, en met name in Darfur, nog een lange weg te gaan is. "Nederland zal zich blijven inspannen om de het vredesproces en de wederopbouw in Sudan te ondersteunen. Hoewel we als een kritische partner worden gezien, stelt men de rol van Nederlandse zeer op prijs. Het gaat erom de mensen weer een toekomst te geven. De nieuwe vredesmacht kan daarin een positieve stap zijn," concludeerde Verhagen.