Nederland wil vaker samen optrekken met Latijns-Amerika

Nederland wil in internationaal verband vaker samen optrekken met de landen van Latijns-Amerika.

Dat verklaarde minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) aan het begin van de topconferentie tussen de landen van de Europese Unie en Latijns-Amerika en het Caribisch gebied in de Peruaanse hoofdstad Lima.

"Europa en Latijns-Amerika zijn natuurlijke bondgenoten," aldus minister Verhagen. "We delen de belangrijkste normen en waarden, bijvoorbeeld als het gaat om de mensenrechten. Toch vertaalt dat zich niet altijd in een gezamenlijke opstelling in internationale fora. We kunnen en moeten op nog veel meer gebieden samenwerken."

Minister Verhagen vergezelt premier Balkenende bij de top in Lima, die de historische, culturele en economische banden tussen de twee continenten onderstreept. De ministers van Buitenlandse Zaken spreken onder meer over migratie, de drugsproblematiek en de regionale integratie.

In de marge van de conferentie nam minister Verhagen deel aan de ontmoetingen met de Ecuadoraanse president Correa, waarbij Nederland aandacht vroeg voor de vaak moeilijke omstandigheden van gedetineerde landgenoten, en de Colombiaanse president Uribe, waarbij het vredesproces, de re-integratie van gedemobiliseerde strijders en de mensenrechtensituatie ter sprake kwamen.