Nederlander voorzitter invloedrijke VN-commissie

De Nederlandse Permanent Vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties, Frank Majoor, is vandaag in New York voor het komend jaar benoemd tot voorzitter van de Derde Commissie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Deze commissie buigt zich onder meer over de mensenrechten, waarbij zaken als kinderarbeid, geweld tegen vrouwen, vluchtelingen, racisme en de doodstraf aan de orde komen.

Minister Verhagen is zeer ingenomen met de benoeming: “Hiermee krijgt het Nederlandse streven overal ter wereld het respect voor mensenrechten te bevorderen een extra impuls.”

In deze commissie, één van de zes van de Algemene Vergadering, bespreken de lidstaten van de VN sociale, humanitaire en culturele zaken. De uitkomsten van de onderhandelingen in de commissie worden standaard overgenomen door de voltallige Algemene Vergadering en zijn richtinggevend voor de VN als geheel en voor de landen zelf. Nederland maakt zich in de Derde Commissie regelmatig sterk voor resoluties waarin de mensenrechtensituatie in bepaalde landen aan de orde wordt gesteld.

Nederland is ook een van de vice-voorzitters van de VN Mensenrechtenraad in Geneve. Anders dan in de Derde Commissie zijn in de Mensenrechtenraad niet alle lidstaten van de VN vertegenwoordigd. Nederland probeert overlap tussen de activiteiten van de Mensenrechtenraad en de Derde Commissie zoveel mogelijk te voorkomen.