Nederlands Afrikabeleid zonder doemdenken of naïviteit

De Afrika-conferentie van het ministerie van Buitenlandse Zaken, op woensdag 13 februari, boog zich dit jaar over het Nederlandse beleid voor het continent in de periode 1998-2006. Dit naar aanleiding van een onderzoek door de Inspectie Ontwikkelingssamenwerking en Beleidsevaluatie (IOB).

In de Rotterdamse Doelen wilden de deelnemers aan het Afrikadebat de "nuance zoeken, afscheid nemen van het doemdenken, zonder daar een naïef vooruitgangsgeloof voor in de plaats te zetten". Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) toonde zich tevreden dat het IOB de geïntegreerde aanpak van het Afrika-beleid steunt. Veiligheid, ontwikkeling en diplomatie kunnen er juist in samenhang voor zorgen dat stabiliteit wordt gewaarborgd en de economische en sociale perspectieven van mensen te verbeteren. "Verkokerd denken zal niet helpen de uitdagingen van Afrika het hoofd te bieden," aldus Verhagen in zijn openingstoespraak.

De minister wees erop dat Afrikaanse problemen Afrikaanse oplossingen nodig hebben. Het "nieuwe Afrika", dat dat een aanzienlijke economische groei vertoont en de erfenis van het kolonialisme heeft afgeschud, kan het 'oude' helpen genezen.

Minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) stelde dat het goed is dat het Afrika-beleid geëvalueerd wordt: "Beleid, nationaal en internationaal, moet permanent onderhevig zijn aan een reality-check. Dat geldt voor ontwikkelingssamenwerking, voor het geïntegreerd Afrika-beleid niet minder dan voor prachtwijken, krachtwijken, voor wegen en zorgstelsels. Klopt het wat we doen? Sluit onze inzet voldoende aan op de Afrikaanse realiteit? Maken we de juiste keuzes?".

Hij gaf aan dat een groot deel van de aanbevelingen uit de evaluatie, die tot 2006 liep, inmiddels zijn meegenomen in het nieuwe Afrika-beleid: er is meer aandacht voor fragiele staten, voor groei & eerlijke verdeling, voor de positie van vrouwen en voor klimaatverandering. Op die manier moet het Nederlandse Ontwikkelingssamenwerkingsbeleid de allerarmsten bereiken. Koenders: “De IOB-aanbeveling 'Kies voor een realistische benadering van ownership, zonder retoriek' staat met hoofdletters boven de nieuwe aanpak geschreven."