Nederlands ambassadeur benoemd tot VN-gezant Midden-Oosten

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN) is voornemens om de Nederlandse diplomaat Robert Serry te benoemen tot speciaal coördinator voor het vredesproces in het Midden-Oosten. Dat maakte zijn woordvoerder donderdag bekend. Na goedkeuring van de VN Veiligheidsraad zal de benoeming vrijdag om negen uur Nederlandse tijd ingaan.

De Nederlandse regering is bijzonder verheugd over de benoeming. "Ik zie het als een uitdrukking van de internationale waardering voor de actieve en constructieve rol die Nederland speelt in het Midden-Oosten vredesproces," aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). Ondersteuning van het vredesproces is één van de prioriteiten van het Nederlandse buitenlandbeleid.

Als vertegenwoordiger van de secretaris-generaal zal Serry een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de vreedzame oplossing van het Israë lisch-Palestijnse conflict. Hij zal onder andere deelnemen aan besprekingen van het Midden-Oosten kwartet, dat naast VN bestaat uit de Verenigde Staten, de Europese Unie en Rusland.

Robert Serry, op dit moment ambassadeur in Ierland, heeft ruime ervaring met de situatie in het Midden-Oosten, die hij onder andere heeft opgedaan als voormalig hoofd van de afdeling Midden-Oosten van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarnaast heeft hij veel ervaring met het werk van de VN, crisismanagement en wederopbouw na conflict.