Nederlandse delegatie naar AIDS conferentie in New York

Op dinsdag 10 en woensdag 11 juni wordt in New York de 'High Level Meeting on HIV/aids' gehouden. Uit een speciaal rapport van secretaris-generaal Ban Ki-moon over HIV/aids, dat de basis vormt voor de beraadslagingen in New York, blijkt dat het aantal nieuwe infecties 2,5 keer zo groot is als het aantal mensen dat een ARV-behandeling (aidsremmers) kreeg.

In 2007 werden 2,5 miljoen mensen besmet met het aids-virus. Dat betekent dat de doelstelling om elke patient te behandelen in 2010 niet zal worden gehaald, ondanks het feit dat bijna elke regering een nationale aids-strategie heeft en er ook steeds meer geld voor vrij wordt gemaakt voor aidsbestrijding (tien miljard dollar in 2007).

Volgens de VN is het belangrijk dat HIV/aids hoog op de (politieke) agenda blijft staan, dat er meer aandacht wordt besteed aan preventie en dat er snel meer geld op tafel komt voor aids-bestrijding. Alle maatschappelijke organisaties inclusief het bedrijfsleven moeten daarbij worden betrokken. Op dit moment zijn 33 miljoen mensen met het HIV-virus besmet. In 2007 overleden 2,2 miljoen mensen aan de gevolgen van aids.

De Nederlandse delegatie staat onder leiding van secretaris-generaal Ed Kronenburg. Verder maken aids-ambassadeur Paul Bekkers, vertegenwoordigers van het parlement, het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en een jongerenvertegenwoordiger deel uit van de delegatie.