Nederlandse mensenrechtenambassadeur naar Sudan

De Nederlandse mensenrechtenambassadeur brengt in oktober een bezoek aan Sudan.

Hij zal concrete maatregelen bespreken voor de verbetering van de mensenrechtensituatie in het land. Dat is de uitkomst van de ontmoeting van minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) met zijn Sudanese collega Deng Alor in Den Haag.

“Ik blijf me wel grote zorgen maken over de mensenrechten in Sudan, en vooral over de dramatische situatie in Darfur,” aldus Verhagen. “De Sudanese regering moet ervoor zorgen dat humanitaire hulp zonder belemmeringen aankomt bij de mensen in nood.”

Verhagen drong bij de Sudanese minister aan op volledige samenwerking van Sudan met het Internationaal Strafhof in Den Haag. Het Strafhof onderzoekt misdaden tegen de menselijkheid in Sudan, en heeft arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen een minister en een door de regering gesteunde militieleider. Onlangs heeft de aanklager de rechters van het Hof verzocht om ook president Bashir in staat van beschuldiging te stellen.

“Het werk van het Internationaal Strafhof draagt op lange termijn bij aan meer stabiliteit en veiligheid in de wereld,” zei Verhagen. “Gerechtigheid is onmisbaar voor het bereiken van een duurzame vrede, ook in Sudan. Oorlogsmisdaden moeten worden onderzocht en de daders gestraft. Hierover valt niet te onderhandelen.”

De Sudanese minister van Buitenlandse Zaken Deng Alor is in Nederland voor een tweedaags bezoek. Naast een gesprek met Verhagen heeft hij een ontmoeting met de leden van de Tweede Kamer.