Nederlandse ministers en bedrijvendelegatie samen naar Vietnam

De ministers Koenders en Heemskerk brengen van 16 tot en met 20 maart 2008 een bezoek aan Vietnam. Doel van het bezoek is de bilaterale relatie te versterken en tegelijk te verbreden.

Naast ontwikkelingssamenwerking liggen er mogelijkheden voor bredere samenwerking op terreinen als handel en investeringen, landbouw, gezondheidszorg, water, cultuur en politiek.

Vietnam maakt een sterke sociaal-economische ontwikkeling door, bestrijdt daarmee de armoede succesvol en boekt vooruitgang op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg. Het is nu zaak om deze positieve ontwikkeling vast te houden. Minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) richt zich in Vietnam op een nieuwe invulling van de bilaterale relatie, waarin ontwikkelingssamenwerking verbreed wordt, zodat het op termijn niet meer de kern vormt. In die nieuwe relatie zal het accent komen te liggen op economische samenwerking, verbetering van het ondernemingsklimaat inclusief maatschappelijk verantwoord ondernemen en het versterken van van instituties.

Koenders en Heemskerk (Buitenlandse Handel) reizen gezamenlijk naar Vietnam met in hun kielzog circa vijfenveertig Nederlandse bedrijven die actief zijn in sectoren als agribusiness, gezondheidszorg en watermanagement. Tijdens matchmakingsbijeenkomsten kunnen Nederlandse en Vietnamese bedrijven elkaar ontmoeten en afspraken over samenwerking aangaan.