Nederlandse steun voor leger en politie in Burundi

De Nederlandse regering gaat helpen bij het opleiden van militairen en politiemensen in Burundi. Ministers Koenders en Van Middelkoop hebben daartoe vandaag een overeenkomst gesloten met de Burundese regering.

“Leger en politie in Burundi zijn veelal niet op hun taak berekend, omdat ze onvoldoende getraind zijn en niet het benodigde materieel hebben. Nederland ziet de noodzaak en de mogelijkheden om hierin verbetering te brengen”, aldus Van Middelkoop (Defensie). Nederlandse militairen helpen momenteel in Burundi de krijgsmacht en politie met een hervormingsprogramma. Doel van het programma is ondermeer om voormalige rebellen te integreren in de nationale krijgsmacht en politie. Met Nederlands ontwikkelingsgeld wordt ook een aantal kazernes opgeknapt.

Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) en Van Middelkoop zien het programma in Burundi als een voorbeeld van geslaagde samenwerking tussen Ontwikkelingssamenwerking en Defensie in Afrika. “Professionalisering van leger en politie zijn een voorwaarde voor stabiliteit in Burundi. Het land is geteisterd door een jarenlange burgeroorlog tussen Hutu’s en Tutsi’s, waar honderdduizenden mensen het slachtoffer van zijn geweest. Er is nu eindelijk hoop op duurzame vrede. De opbouw van een rechtsstaat is een voorwaarde voor ontwikkeling,” aldus Koenders.

Twee weken geleden werd in Zuid-Afrika een bestand gesloten tussen de belangrijkste rebellenbeweging, FNL, en de Burundese regering. Koenders spreekt morgen met de leider van de FNL, Rwasa, die onlangs uit ballingschap is teruggekeerd. In 2010 worden er in Burundi verkiezingen gehouden.

Dit jaar wordt 4,5 miljoen uitgegeven aan hervorming van de veligheidssector in Burundi. Met de ondertekening van deze overeenkomst wordt deze hulp verder uitgebreid.