Nederlandse vertegenwoordiger bezoekt Al Mansouri

Abdullah Al Mansouri, een Nederlander die in Iran gevangen zit op beschuldiging van terroristische activiteiten, is bezocht door een officiële Nederlandse vertegenwoordiger. Er heeft een gesprek van drie kwartier plaatsgevonden in aanwezigheid van de Iraanse autoriteiten.

‘Dat Nederland na lang aandringen toegang heeft gekeken tot Al Mansouri is positief’,’ reageert minister van Buitenlandse Zaken Verhagen. Hij volgt de zaak sinds zijn aantreden nauwgezet en grijpt elke kans aan om de Iraanse autoriteiten duidelijk te maken dat Al Mansouri als Nederlander recht heeft op onze hulp en consulaire bijstand.

Al Mansouri leek het naar omstandigheden goed te maken. Hij gaf in het gesprek aan dat zijn gezondheid in orde was, en dat hij regelmatig bezoek ontving van zijn broer. Hij heeft de mogelijkheid telefonisch contact te hebben met zijn familie in Nederland.

Al Mansouri is drie maal voor een rechtbank verschenen, maar een vonnis in zijn zaak is nog niet gewezen. Nederland gaat er vanuit dat Al Mansouri een eerlijk en openbaar proces krijgt, en wil dat Iran eerdere toezeggingen nakomt dat een officiële Nederlandse vertegenwoordiger aanwezig kan zijn bij de verdere rechtsgang.

Al Mansouri is voorzitter van een organisatie die opkomt voor Arabische Iraniërs.Hij woont sinds 1989 in Nederland en heeft de Nederlandse en de Iraanse nationaliteit. In mei 2006 is hij in Syrië gearresteerd en uitgeleverd aan Iran.