Nieuw akkoord van Schokland getekend

“De vraag staat centraal: hebben we onze doelen bereikt?” Met deze woorden opende minister Koenders de druk bezochte bijeenkomst ‘Project 2015’.

Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) maakte samen met partners uit het maatschappelijk middenveld, wetenschap, bedrijfsleven en vertegenwoordigers van diverse ministeries de balans op van de akkoorden, die vorig jaar zijn gesloten op Schokland ter bevordering van de ‘Millennium Ontwikkelingsdoelen’ (MDG’s).

Koenders gaf een overzicht van succesvolle akkoorden op het gebied van microfinanciering, vrouwenrechten, gezondheidszorg en handel. De minister toonde zich met name verheugd over het grote aantal niet-traditionele partners, zoals de Body Shop en het Copernicusinstituut van de Universiteit van Utrecht. “Ik ben ervan overtuigd dat er in Nederland een sterk verlangen is om over de dijken heen te kijken”, aldus minister Koenders.

Op de bijeenkomst werd een nieuw ‘Akkoord van Schokland’ getekend, door de Rabobank, DSM, ICCO, Oxfam/Novib, de Maastricht School of Management en de Erasmus Universiteit. Het betreft de oprichting van het ‘Resource Center Development Partnership ’.

Tenslotte kondigde Koenders de vorming aan van het ‘Projectteam 2015’, dat vanuit het ministerie de verdere voortgang van de ‘Akkoorden van Schokland’ bevordert. Dit projectteam komt onder leiding te staan van een speciale MDG-ambassadeur, die binnenkort wordt benoemd.