Nieuw EU-verdrag startpunt voor debat over Europa

De Europese regeringsleiders ondertekenen donderdag in Lissabon het nieuwe EU-verdrag. Voor staatssecretaris Timmermans is dit het startpunt van het debat over de toekomst van Europa.

Donderdag ondertekenen de Europese regeringsleiders in Lissabon het Europese Hervormingsverdrag. Voor Timmermans is dit het moment om de discussie over Europa nieuw leven in te blazen. “Het debat ging de afgelopen jaren vrijwel uitsluitend over de Europese spelregels. Met de ondertekening van het EU Hervormingsverdrag kunnen we dat hoofdstuk afsluiten en ons richten op de toekomst van Europa”, aldus Timmermans.

Op vrijdag 7 december presenteerde Timmermans zijn plannen om de communicatie over Europa te verbeteren. De staatssecretaris vindt dat niet alleen een zaak van de regering. “Er moet een actieve en doorlopende dialoog komen, waar niet alleen de politiek, maar ook lokale bestuurders, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties aan bijdragen. Mensen duidelijk maken wat Europa betekent, dat is de enige manier om de kloof met de Nederlandse bevolking te overbruggen.”

Timmermans vliegt donderdagavond samen met minister Verhagen, premier Balkenende en hun Belgische en Luxemburgse collega’s door naar Brussel, waar vrijdag de Europese Raad plaatsvindt. Op Nederlands initiatief delen de Benelux-delegaties een vliegtuig, zodat de CO2-uitstoot tot een minimum wordt beperkt.