Nieuwe impuls landbouw in Uruzgan

In Uruzgan is een nieuwe stap gezet op weg naar ontwikkeling door de oprichting van de islamitische investerings- en financierings coöperatie van Uruzgan (UIIFC).

De coöperatie heeft tot doel om arme boeren in Uruzgan makkelijker toegang te verschaffen tot het verkrijgen van kredieten om hun boerenbedrijfjes nieuwe impulsen te geven. De oprichting is dit weekend feestelijk gevierd in het nieuwe kantoor in Tarin Kowt in het bijzijn van Afghaanse overheidsvertegenwoordigers en belangrijke religieuze leiders.

Nieuwe economische impulsen zijn een essentieel onderdeel voor de bevolking van Uruzgan op weg naar vrede en stabiliteit in de regio. Microkredieten zijn in Uruzgan vooral van belang voor kleine ondernemers in de productieve sector (landbouw en veeteelt). Nederland zet in Uruzgan in op duurzame ontwikkeling van deze sector, ook om een alternatief te bieden voor de papaverteelt. Aangezien in de veeteelt van oorsprong vooral veel vrouwen werkzaam zijn, draagt een microkredietprogramma ook bij aan de mogelijkheden voor vrouwen om een onderneming te starten.

Nederland draagt 6,3 miljoen euro aan ontwikkelingssteun bij aan dit programma, dat onderdeel vormt van MISFA (MicroFinance Investment Support Facility for Afghanistan). Het wordt in Uruzgan uitgevoerd door de World Council of Credit Unions (WOCCU). De verwachting is dat het programma na drie jaar zelfstandig zal functioneren.