Ontwikkelingsrelatie met Pakistan gedeeltelijk hervat

Minister Koenders zal de ontwikkelingsrelatie met Pakistan gedeeltelijk hervatten. Aanleiding hiervoor is het aantreden van de democratisch gekozen regering van premier Gilani eind maart. De Nederlandse regering schortte de ontwikkelingsrelatie op nadat op 3 november 2007 in Pakistan de noodtoestand werd uitgeroepen.

Een van de eerste besluiten van de nieuwe Pakistaanse premier Gilani was de vrijlating van de rechters die sinds november vorig jaar onder huisarrest stonden. Koenders noemt de huidige ontwikkeling: "...een goede eerste stap op weg naar herstel van de rechtsstaat in Pakistan. Nederland heeft veel krediet bij democratische krachten vanwege het stopzetten van de hulp tijdens de machtsgreep van president Musharraf". Definitief herstel van de ontwikkelingsrelatie is afhankelijk van verder herstel van de democratie en de plannen van de nieuwe regering.

De ontwikkelingsprogramma’s die worden hervat zijn vooral gericht op onderwijs, milieu, goed bestuur en mensenrechten. Ze worden deels uitgevoerd in samenwerking met de overheid. De Nederlandse ambassade in Islamabad heeft van de minister de opdracht gekregen een nieuw meerjarenplan te schrijven. Het is nog niet duidelijk wat de omvang van het nieuwe programma zal zijn, maar voor het uitvoeren van bestaande programma's is de komende jaren een bedrag van 40 miljoen euro gereserveerd.

Pakistan is, net als Afghanistan, ingedeeld in de categorie 'Veiligheid en Ontwikkeling', één van de beleidsprioriteiten in de nota 'Een zaak van iedereen' van minister Koenders. "Een democratisch en stabiel Pakistan vormt op lange termijn tevens een bijdrage aan de oplossing van het conflict in Afghanistan en de veiligheid in Nederland," aldus de minister.