Ontwikkelingssamenwerking is ook een zaak van ondernemers

“Ontwikkelingssamenwerking is een zaak van iedereen”, aldus minister Koenders, “dus ook van ondernemers!” Ondernemers spelen een cruciale rol waar het gaat om het duurzaam investeren en de strijd tegen armoede.

Minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) spreekt maandag bij een bijeenkomst van VNO-NCW Noord in Assen. De bijeenkomst onder de titel ‘Wereld in Bedrijf’, gaat over welke bijdrage ondernemers in Noord-Nederland kunnen leveren bij het bereiken van de Millennium Ontwikkelingsdoelstellingen (MDG’s) van de VN.

De private sector is de motor van economische groei en zorgt voor werkgelegenheid en belasting opbrengsten in ontwikkelingslanden. In zijn toespraak doet minister Koenders een oproep aan het Nederlandse bedrijfsleven om gebruik te maken van de vele regelingen om te investeren in de snel groeiende economieën in Azië, Afrika en Latijns-Amerika.

Voorbeelden van concrete activiteiten waarbij bedrijven aangesloten bij VNO-NCW Noord betrokken zijn in het kader van de Millennium Ontwikkelingsdoelstellingen zijn ‘The Hunger Project’ waarbij tal van bedrijven zich hebben aangesloten, en de diverse drinkwater-projecten in ontwikkelingslanden van het grootste drinkwaterbedrijf in Nederland ‘Vitens’.