Overeenstemming betere coördinatie hulp Afghanistan

In Washington hebben belangrijke donoren als de Verenigde Staten, Engeland, Duitsland, Canada en Nederland vandaag afspraken gemaakt over betere coördinatie van de hulp aan Afghanistan.

Onder voorzitterschap van minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) kwamen de partijen overeen dat er meer via de Afghaanse regering moet worden gewerkt, en dat ontwikkelingsdeskundigen het opbouwwerk van militairen in dorpen en districten langzamerhand overnemen. Er was ook kritiek op de Afghaanse regering omdat zij te weinig doet aan corruptiebestrijding en het tegengaan van verbouw en handel in opium. De Afghaanse minister van Financiën, Alhadi, zegde toe dat de Afghaanse regering haar inspanningen op dit gebied zal vergroten.

De donoren kwamen verder overeen dat zij hun programma's op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg, landbouw en economische ontwikkeling meer op elkaar zullen afstemmen. Daartoe maken zij volgende week een eerste begin door gezamenlijk naar Afghanistan te reizen. Nederland zal daar ook bij vertegenwoordigd zijn. Doel van de reis is om de afspraken verder uit te werken, zodat de landen in juni in Parijs concrete voorstellen kunnen bespreken op een grote donorconferentie.

Minister Koenders was zeer tevreden over de uitkomst van de vergadering. " Het is een doorbraak dat donoren als USAID bereid zijn rechtstreeks samen te werken met de Afghaanse overheid. Er is veel bereikt op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg, maar de effectiviteit van de hulpverlening kan daardoor verder omhoog", aldus Koenders. "Uiteindelijk zal het succes van de ontwikkelingsprogramma's bepalen wanneer militairen van de NAVO-landen hun taak definitief kunnen overdragen aan het Afghaanse leger."