Regering sluit verdrag met Zambia voor overbrenging van gedetineerden

De Nederlandse regering heeft woensdag een WOTS-verdrag gesloten met Zambia. Daarmee kunnen Nederlanders die zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf vanaf 1 februari 2008 een verzoek indienen om hun straf in eigen land uit te zitten.

Het Verdrag Wet Overdracht Tenuitvoerlegging Strafvonnissen (WOTS) maakt het onder voorwaarden mogelijk voor Nederlanders die in Zambia zijn veroordeeld om hun straf verder in eigen land uit te zitten. Omgekeerd kunnen Zambiaanse gedetineerden die bijvoorbeeld in Nederland zijn veroordeeld naar Zambia worden overgebracht. Het verdrag geldt zowel voor Nederland als de overzeese gebieden van het Koninkrijk (Aruba en de Nederlandse Antillen).

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zich de afgelopen tijd sterk gemaakt om afspraken te maken met Zambia over het overbrengen van gedetineerden. Inmiddels heeft de Nederlandse regering met ruim zestig landen verdragen gesloten die het mogelijk maken voor gedetineerden om hun straf in Nederland uit te zitten.

Namens Nederland heeft de Nederlandse ambassadeur in Zambia, Eduard Middeldorp het verdrag ondertekend. Voor Zambia tekende de minister van Justitie, George Kunda. Beide landen moeten het verdrag nog ratificeren voordat het officieel in werking treedt. Niettemin zal het verdrag vanaf 1 februari 2008 voorlopig worden toegepast. Vanaf die datum kan de WOTS-procedure worden gestart.