Reis minister Koenders naar Ghana

Minister Koenders vertrekt morgen naar Ghana om de VN-conferentie over handel en ontwikkeling (UNCTAD XII) bij te wonen. Daarnaast brengt Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) een werkbezoek aan Ghana, een belangrijk partnerland in het kader van ontwikkelingssamenwerking.

De conferentie wordt zondag officieel geopend door VN-secretaris-generaal Ban Ki Moon. Koenders praat en marge van de vergadering met Ban Ki Moon en collega-ministers. Op maandag brengt Koenders een bezoek aan een ziekenhuis in Accra. Ghana scoort goed op het gebied van millenniumontwikkelingsdoelen, zoals armoedebestrijding, maar minder op het gebied van gezondheidszorg. Daarnaast heeft Koenders een gesprek met de Ghanese minister van Financiën.

Dinsdag neemt de minister deel aan twee discussies tijdens UNCTAD XII over biobrandstoffen en armoedebestrijding. Ook brengt hij een bezoek aan een lokale houtmarkt. Nederland steunt een programma dat is gericht op het tegengaan van illegale kap van tropisch hardhout.

Woensdag spreekt Koenders de conferentie toe, waarbij hij in zal gaan op mogelijkheden voor ontwikkelingslanden om meer te profiteren van de toenemende wereldhandel. Koenders zal een beroep doen op de conferentie om de Doha-ronde van de Wereldhandelsorganisatie dit jaar af te ronden. Daarnaast zal hij specifieke voorstellen doen op het terrein van handel en investeringen in ontwikkelingslanden.

Staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken) neemt namens Nederland deel aan het tweede deel van de conferentie.