Ruime steun in Kamer voor resultaat Europese Raad

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer is positief over het nieuwe Europese verdrag. Tijdens de Europese Raad van 21 en 22 juni onderhandelden de staatshoofden en regeringsleiders van de EU-lidstaten over de inhoud van een nieuw verdrag.

De voornaamste punten uit de Nederlandse onderhandelingsinzet zijn tijdens deze Raad binnengehaald. Belangrijke punten zijn onder andere de verandering van het karakter van het verdrag van grondwet naar een gewoon wijzigingsverdrag en een toename van de invloed van nationale parlementen. Verder zijn de symbolen die verwijzen naar staatsvorming uit het verdrag geschrapt. Verhagen: “Er is recht gedaan aan het nee van de Nederandse bevolking. Met het nieuwe verdrag wordt de EU democratischer en slagvaardiger.”

Timmermans reageerde op opmerkingen van de oppositie dat Nederland soevereiniteit verliest door het opgeven van vetorechten. “Het veto dreigt mythische proporties te krijgen. Het enige verschil tussen meerderheidsbesluitvorming en unanimiteit is de wijze waarop besloten wordt. Het betekent niet dat daarmee soevereiniteit wordt opgegeven.” Ook nam hij de zorg weg dat Nederland zeggenschap verliest over het nationale strafrecht.