Russisch Burgerlijk Wetboek voltooid met Matra geld

Op 25 en 26 april 2007 vindt in Moskou een conferentie plaats om de voltooiing van het Russisch Burgerlijk Wetboek te vieren. Het project werd gefinancierd door het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De conferentie wordt georganiseerd door het Onderzoekscentrum voor Privaatrecht van de Russische Presidentiële Administratie in Moskou. Op de conferentie zal Ambassadeur Dirkse acte de présence geven. Het BW is het resultaat van een langdurige en vruchtbare samenwerking tussen het onderzoekscentrum en Nederlandse juristen. Deze samenwerking werd gecoördineerd door het Centre for International Legal Cooperation in Leiden en gefinancierd door het Matra-programma van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het proces van hervorming van het BW in Rusland begon in 1991, nog voor het ineenstorten van de Sovjet-Unie. Hiermee kwam het proces in een stroomversnelling. Tussen 1993 en 1998 vonden regelmatige consultaties plaats tussen Nederlandse en Russische juristen (waaronder professor Feldbrugge) over hervorming van het BW gebaseerd op het splinternieuwe Nederlandse BW. De heer Wouter Snijders, oud-regeringscommissaris voor het Nederlandse BW heeft aan Nederlandse zijde een belangrijke bijdrage geleverd aan de totstandkoming van dit project. Afgelopen herfst werd de laatste hand gelegd aan het definitieve BW. Met behulp van Matra-geld is een wezenlijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de rechtsstaat in Rusland. Van president Poetin waren er felicitaties voor het klaren van de klus en dank voor de getoonde inzet.