SOA Aids Nederland krijgt internationale prijs

De stichting SOA Aids Nederland ontvangt maandag in New York een internationale onderscheiding voor het project ‘Power of prevention’, ter bestrijding van hiv bij prostituees. De prijs is afkomstig van Youth Peer, een organisatie verbonden aan het VN-bevolkingsfonds UNFPA.

Met het project ‘Power of prevention’ (POP) wil SOA Aids Nederland zoveel mogelijk prostituees en hun klanten voorlichting geven over veilig vrijen. Ook biedt de organisatie medische ondersteuning. Dit gebeurt niet alleen in Nederland, maar met steun van het ministerie van Buitenlandse Zaken ook in Servië en Bulgarije.

SOA Aids Nederland heeft met partnerorganisaties in Servië en Bulgarije een samenwerkingsverband opgezet, om de seksuele gezondheid en sociale positie van prostituees in deze landen te verbeteren. Zo zijn in Servië, waar prostitutie verboden is, afspraken gemaakt met de politie. Lokale hulpverleners hebben daardoor de ruimte gekregen om contact te leggen met prostituees, condooms uit te delen en medische hulp te bieden.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken ondersteunt het POP-project vanuit het subsidieprogramma voor maatschappelijke transformatie (Matra). Matra heeft als doel de opbouw van het maatschappelijk middenveld in landen in Midden- en Oost-Europa te bevorderen. Via samenwerkingsverbanden tussen organisaties in Nederland en de partnerlanden worden uiteenlopende projecten uitgevoerd, onder andere op het gebied van volksgezondheid, welzijn en voorlichting en media.